Trip naar Bali

Alleen al de vermelding van Bali roept gedachten op aan een paradijs. Het is meer dan een plek; het is een stemming, een streven, een tropische gemoedstoestand.

Eiland van de goden

De rijke en diverse cultuur van Bali speelt zich af op alle niveaus van het leven, van het voortreffelijke aanbod van bloembladen dat overal wordt geplaatst, tot de processies van vrolijk geklede lokale bewoners die de hoofdwegen afsluiten terwijl ze marcheren naar een van de talloze tempelceremonies, naar het buitenaardse traditionele muziek en dans op het hele eiland. Bijna alles heeft een spirituele betekenis. Het midden van Bali wordt gedomineerd door de dramatische vulkanen van de centrale bergen en tempels op de heuvels, zoals Pura Luhur Batukau (een van de naar schatting 10.000 tempels van het eiland), terwijl de hoogste top, Gunung Agung, het spirituele centrum van het eiland is.

Eén eiland, veel bestemmingen

Op Bali kun je jezelf verliezen in de chaos van Kuta of sybaritische geneugten van Seminyak en Kerobokan, surfen op wilde stranden in het zuiden of gewoon rondhangen op Nusa Lembongan. U kunt gezinsvriendelijk gaan in Sanur of genieten van een weelderige vakantie op het schiereiland Bukit. Ubud is het hart van Bali, een plek waar de cultuur van het eiland het meest toegankelijk is, en het deelt de mooiste rijstvelden en oude monumenten van het eiland met Oost- en West-Bali. Noord- en west-Bali zijn dunbevolkt, maar hebben het soort duiken en surfen dat elke reis de moeite waard maakt.

Bali’s essentie

Ja, Bali heeft stranden, surfen, duiken en grote en kleine resorts, maar het is de essentie van Bali – en de Balinezen – die het zo veel meer maakt dan alleen een toevluchtsoord voor plezier in de zon. Het is mogelijk om het cliché van de lachende Balinezen te ver te voeren, maar in werkelijkheid zijn de bewoners van dit kleine eiland inderdaad een genereus, echt warm volk. Er is ook een leuk, sluw gevoel voor humor. Bij het zien van een kale toerist roepen veel lokale bewoners ‘bung ujan’ uit, wat betekent dat de regen van vandaag is geannuleerd – het is hun manier om te zeggen dat het haarloze hoofd als een heldere lucht is.

Bali’s plezier

Aan het einde van de dag (wat voor sommige bezoekers het begin van de dag is), zijn de rijke cultuur van Bali, de vele geweldige bezienswaardigheden en werkelijk lieve mensen wat Bali’s pure genot naar een ander niveau tilt. Omdat Bali leuk is, wat je ook wilt of wie je bent. Seminyak heeft winkels en ontwerpers, Kerobokan heeft luxe resorts aan het strand en uitstekend eten, Kuta en Legian hebben het nachtleven en Canggu verpakt het allemaal in één onweerstaanbaar pakket. Duik diep in de geest van Bali terwijl je je eigen sfeer vernieuwt in Ubud of de perfecte golf opvangt in Bingin. Noem maar op, het is hier.

There is a saying in Bali: “We have no art. We do everything as beautifully as possible.” This reflects my philosophy of practice. I try to remember daily what a gift it is to have the privilege of living in this wondrous world. –

– Sam Keen